MI PITAMO ZA VAS ZA SLAVICU K. SA MISE: Ko ima pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica?

12:00

28.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

„Zanima me ko ima pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica koju isplaćuje PIO fond i koliko ta naknada iznosi. U čemu je razlika između te naknade i naknade za telesno oštećenje?”, pita Slavica K. s Mise.
Odgovor: Kako se navodi na veb-sajtu PIO fonda, pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, to pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi.
Kada organ veštačenja Fonda proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled. Korisniku koji se bez opravdanih razloga ne odazove na zakazani kontrolni pregled, isplata ove naknade se obustavlja. Naknada za pomoć i negu drugog lica iznosi 24.696,74 dinara, a prima je oko 76.000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.
Zahtev za ostvarivanje prava na ovu naknadu, s detaljima o potrebnoj dokumentaciji, može se naći na sajtu PIO fonda, u meniju „Obrasci”. Osiguranici i korisnici penzije koji imaju staž osiguranja samo u Republici Srbiji popunjavaju obrazac s naznakom „Filijala”, a oni sa stažom iz inostranstva s naznakom „Direkcija”.
Naknadu možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj ste smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ako imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.
Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje imaju osiguranici kod kojih je, zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, došlo do gubitka ili bitnijeg oštećenja pojedinih organa ili delova tela. Visina novčane naknade za telesno oštećenje iznosi 10.290,03 dinara i određuje se u zavisnosti od utvrđenog procenta telesnog oštećenja od 30% do 100% (o čemu odlučuje organ veštačenja Fonda), od osnova utvrđenog propisima koji su se primenjivali do 9. aprila 2003. godine.
Zahtev za ostvarivanje prava na ovu naknadu, s detaljima o potrebnoj dokumentaciji, može se takođe naći na sajtu PIO fonda, u meniju „Obrasci”. Naknadu takođe možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj ste smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ako imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.