Pijanista Ivan Aleksijević 3. novembra otvara Pančevački džez festivala

11:01

18.10.2023

Podeli vest:

Printscren/KCP

PANČEVO – Prve večeri Pančevačkog džez festivala 3. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće srpski pijanista Ivan Aleksijević, internacionalni trio britanskog saksofoniste Endija Šeparda, i trio italijanskog pijaniste Alesandra Lanconija sa specijalnim gostom, saksofonistom Frančeskom Kafizom, najavili su organizatori.

Festival će u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti pijanista Ivan Aleksijević, jedan od najistaknutijih muzičara sa domaće džez scene.

Njegov prvi objavljeni snimak u domenu džeza je numera „Peace“ na albumu Caravan Vladane Marković s Big bendom RTS-a (1998).

Pijanista i kompozitor Ivan Aleksijević rođen je 1971. godine u Beogradu, a odrastao je u Pančevu. Srednje obrazovanje stekao je u MŠ-u „Stanković” pre nego što je tamo formiran džez odsek, pa nastavio školovanje na teoretskom odseku beogradskog FMU-a. „Bio je najmuzikalniji u generaciji”, pričale su kolege sa studija. Ali nije diplomirao – sloboda džeza više ga je privukla od bildovanja etida. Tokom devedesetih godina prošlog veka redovno je nastupao po beogradskim klubovima (neko vreme živeo je i svirao i u Solunu), učio od starijih džezera i pokretao sastave s vršnjacima, kao i sve češće sedao za klavirsku stolicu Big benda RTS-a. Kada Ognjan Radivojević više nije uspevao da uskladi obaveze u orkestru s angažmanom kod Gorana Bregovića, Ivan se javio na audiciju, pobedivši na njoj mnogo iskusnije muzičare.

Njegov prvi objavljeni snimak u domenu džeza je numera „Peace” na albumu Caravan Vladane Marković s Big bendom RTS-a (1998). Potom je bio član dva istaknuta džez kolektiva, Yupika Quintet (Gabor Bunford, Ištvan Mađarić, Dušan Ivanišević, Uroš Šećerov) i Jazz Sence (Vlada Krnetić, Ljuba Paunić, Branko Marković, Petar Radmilović). S oba sastava snimio je po jedan album: Yupika Quintet (2002, uz gostovanje Ivane Kotov), odnosno New Jazz Moment (2009), u oba slučaja sa po nekoliko numera koje je komponovao i aranžirao.

Izvan džeza Aleksijević je ostvario izuzetne rezultate i u sastavima Ognjen i prijatelji (pod vođstvom klarinetiste Ognjena Popovića), Kolja i Grobovlasnici, Dobrovoljno kovačko društvo (projekat Romano raj, finalni studijski snimak Šabana Bajramovića, 2006. godine), te u bendu Ramba Amadeusa, s kojim sarađuje i u performansu „Veče glomazne poezije”. Prvi album Skice s pozornice (PGP RTS) objavio je u maju ove godine, s adaptacijama deset pesama Nikole Pejakovića Kolje za solo klavir. U finalnim momentima nastupa na Festivalu, Aleksijević će imati podršku gudačkog kvarteta.

(Pančevac/KCP)

KULTURNI CENTAR PANČEVO: Ivan Aleksijević, Endi Šepard i Alesandro Lanconi sa Frančeskom Kafizom otvaraju 26. Pančevački džez festival

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.