PREMINULA PROFESORKA VIKTORIJA CUCIĆ Bila osnivačica JAZAS-a i upravnica Instituta za socijalnu medicinu

13:24

28.12.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

U Beogradu je u 86. godini preminula prof. dr Viktorija Cucić. Bila je profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, dugogodišnja upravnica Instituta za socijalnu medicinu i osnivač JAZAS-a.

Kao gradski sekretar za zdravstvo, 1989. godine je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side (AIDS).

Pored stalnog angažovanja na Medicinskom fakultetu, imenovanja na mesto gradskog sekretara za zdravstvo i rada u JAZAS, Cucić je bila i predstavnik najpre Jugoslavije, a potom i Srbije, pri mnogim domaćim i međunarodnim organizacijama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF, UNAIDS, Global Fund i Centar za prava deteta.

Bila je gostujući predavač na više svetskih univerziteta, uključujući i višegodišnju saradnju sa londonskim Imperial koledžom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kuvajtu, kao i organizator mnogobrojnih stručnih obuka, seminara i radionica.

Tokom karijere borila se protiv stigmatizacije ljudi koji su zaraženi virusom AIDS, a lečenjem pacijenata se bavila u vreme kada se o toj bolesti gotovo ništa nije znalo.

(Pančevac/Srbija Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.