KRENUO JE DA ŠETA PO MESECU! Svaki njegov korak pratite OVDE uživo

20:00

12.09.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Grupa privatno finansiranih astronauta trebalo bi da izvede prvu šetnju svemirom u orbiti iz SpaceX kapsule, testirajući novu liniju svemirskih odela u najrizičnijoj misiji ove kompanije do sada.

Zapovjednik misije je sam Ajzekmen, koji je inače penzionisani pilot potpukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva.

Stručnjak misije je Sara Žilis, koja inače vodi svemirse operacija SpaceX-a za obuku astronauta, a sa njima je i medicinska podrška, Ana Menon.

Radi se o prvom od tri svemirska leta programa „Polaris“. Svemirska šetnja, odnosno period koji će posada provesti u vakuumu, trebala bi da traje dva sata. Prvo će sva četiri astronauta misije „Polaris Dawn“ obući svemirska odela, a zatim smanjiti pritisak u kapsuli Dragon, kako bi Ajzekmen i Žilis mogli da zakorače izvan otvora.

Dva člana posade bi trebala delimično da borave izvan otvora nekih 15 do 20 minuta kako bi testirali EVA svemirska odela koja je dizajnirao i razvio SpaceX.

Ajzekmen je odbio da kaže koliko plaća za misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara, navodi Rojters.

Na ovoj misiji se nalazi se i pilot Skot Potit.

Svemirska letelica „Crew Dragon“ je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.

Počeli “Dani berbe grožđa” u srcu Banata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.