RAT U UKRAJINI Uskoro kontraofanziva ukrajinske vojske! Likvidirani ukrajinski marinci! Ruski „lanseti“ uništili skoro polovinu NATO haubica

13:28

07.04.2023

Podeli vest:

Pritnscreen/Sputnik

U toku je 408. ratni dan u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Artjomovsku iako je juče saopšteno da je ruska vojska praktično očistila ceo centar grada i zauzela železničku stanicu čime je primorala ukrajinsku vojsku na povlačenje. Ukrajinski general priznao da jeodbrana Artjomovska izgubila svaki smisao sa vojne tačke gledišta.

12:44

Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona o tome da će ukrajinska vojska uskoro krenuti u kontraofanzivu i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.25 

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama. On je u intervjuu za francuski list „Vest-Frans“ (Ouest-France) ove sedmice izneo mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.

09:20

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti uhapsili su ukrajinskog agenta i njegovog pomoćnika prilikom pokušaja špijunaže u Hersonskoj oblasti.
Kako se navodi u saopštenju FSB-a, ukrajinski agent je prikupljao informaciju o lokacijama i broju jedinica ruske vojske na teritoriji Hersonske oblasti i slali informacije Službi bezbednosti Ukrajine.
Takođe su slali i rute kretanja ruskih snaga sa ciljem da ukrajinska artiljerija uzme u obzir te lokacije prilikom granatiranja.
Prema ruskom zakonu, ukrajinskim špijunima preti maksimum 20 godina zatvora.

07:42

Uzbuna za vazdušnu opasnost tokom noći proglašena je u Sumskoj i Černigovskoj oblassti Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
Prvi put su se sirene oglasile još u 23.25 po lokalnom vremenu u obe oblasti praktično istovfemeno, navodi se u saopštenju.
Lokalne vlasti za sada se nisu oglašavale o tome šta su bile mete gađanja ruske vojske.

07.40
Skoro polovina vučnih i samohodnih haubica u zoni specijalne vojne operacije je uništena baražnom municijom „izdelije 51/52“, koja je poznata kao „lanset“, saopštio je informisani izvor za Sputnjik. On je pojasnio da je reč o oruđu M777 i SAU M109 „paladin“ koje su SAD isporučile Ukrajini.

Baražnu municiju „lanset“ proizvodi kompanija „Zala aero“. Ona može da uništi cilj na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara. Dronovi nose municiju težine tri do pet kilograma, koja može da bude visokoeksplozivna, kumulativna ili termobarična, u zavisnosti od vrste cilja.

07:40

Ruska avijacija gađala je bazu ukrajinskih marinaca koja je iz Odese prebačena u Hersonsku oblast i tom prilikom likvidirala preko 50 ukrajinskih vojnika, izjavio je portparol ruske grupacije „Dnjepar“ Andrej Ruljev.
Takođe je rekao i da je ruska artiljerija uništila i dve ukrajinske minobacačke jedinice koje su se nalazile u naseljima Beregovo i Nikoljsko

(Pančevac/Sputnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.