NA LISTI SANKCIJA OD 2003: Porodica Radovana Karadžića tuži Ministarstvo finansija SAD

14:47

04.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Porodica Radovana Karadžića, osuđenog u Hagu na doživotni zatvor, tužila je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sankcija koje su im izrečene 2003. godine i koje traju do danas i zbog čega, kako tvrde, u tužbi, su žigosani.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i ćerka Sonja podneli su u utorak, 2. maja, tužbu protiv Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD i njenog direktora Andree M. Gacki Okružnom sudu u Kolumbiji, SAD , jer su i dalje na spisku sankcionisanih iako su podneli zahtev za njihovo uklanjanje 2020. godine.

Vlada SAD je porodicu Karadžić stavila na listu sankcija 2003. godine, nakon što su osumnjičeni da su mu pomogli da izbegne hapšenje dok se suočavao sa optužnicama Haškog tribunala. Ove sankcije su ih, navodi porodica u tužbi, koštale mogućnosti zapošljavanja, onemogućavale im otvaranje bankovnih računa, zatvarale ih na graničnim prelazima i stigmatizirale zbog sumnje da su opstruirali Dejtonski mirovni sporazum i pomagali u skrivanju osoba optuženih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ćerka Sonja Karadžić odbila je da komentariše novinarima Detektora, navodeći da je sud u SAD i da će sve izjave o ovom predmetu dati Piter Robinson, advokat koji zastupa njenu porodicu u ovom slučaju.

Robinson je rekao da su njegovi klijenti pre više od tri godine podneli zahtev za skidanje sa spiska sankcija, ali do danas nisu dobili nikakvu odluku, zbog čega su odlučili da se obrate sudu.

„Tužba se bavi pitanjem koje je veće od porodice Karadžić. SAD su uvele rekordan broj sankcija od početka rata u Ukrajini. Međutim, mehanizam za preispitivanje tih sankcija i odlučivanje da li neko treba da bude skinut sa te liste je pokvaren“, objasnio je Robinson za Detektor.

Kako se navodi u tužbi, Karadžićeva porodica tražila je od suda da naloži OFAC-u da u roku od 30 dana odluči o zahtevima članova porodice podnetim pre tri godine, kao i da isplati naknadu za usluge advokata.

Nadam se da će OFAC odlučiti da skine Sašu, Ljiljanu i Sonju sa spiska, jer su na njega stavljeni da bi uhapsili Radovana Karadžića, a on je u pritvoru već 15 godina“, dodao je Robinson.

U ovom slučaju još nije zakazano ročište, s obzirom da OFAC ima rok od 60 dana da podnese pismeni odgovor na pritužbu, nakon čega će obe strane dostaviti pismene argumente sudiji koji će doneti konačnu presudu.

OFAC do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na upite novinara Detektora o ovom slučaju.

Radovan Karadžić je u martu 2019. godine osuđen od strane Mehanizma za međunarodne krivične sudove (IMCC) na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada. i držanje pripadnika mirovnih snaga UN i kao taoce.

Robinson je pre godinu dana objavio odluku Okružnog suda u Kolumbiji kojom je odbijen zahtev Luke Karadžića za ukidanje sankcija za pružanje podrške njegovom bratu Radovanu Karadžiću. Luku su, kao i ostatak porodice Karadžić, sankcionisale američke vlasti 2003. godine, a iako je naveo da više ne važe razlozi zbog kojih je kažnjen, sud je odbio da ukine sankcije.

(Pančevac/Detektor)

NOVI DETALJI: Dečak Kosta K. (13) trenirao „airsoft“ pre pucnjave u školi na Vračaru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.