RAT U UKRAJINI: Dve osobe poginule na Krimskom mostu, Rusija se povlači iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem

09:17

17.07.2023

Podeli vest:

printscreen/Twitter/KyivPost

Rat u Ukrajini ušao je u 509. dan. Majka i otac poginuli su na Krimskom mostu, a njihova ćerka povređena. Moskva optužuje Kijev za napad i navodi da je „odluka doneta uz direktno učešće američkih i britanskih službi“. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o situaciji u Ukrajini. Danas je istekao rok za produženje sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka, a Kremlj je saopštio da obustavlja učešće u tom sporazumu.

Rusko ministarstvo: Ako se otkrije zapadno poreklo površinskih dronova to će potvrditi njihovo saučesništvo
Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako navodi, „ukrajinski teroristički napad na most između Rusije i Krima“ i reklo da bi Zapad mogao biti saučesnik u tome, prenosi Rojters.

„Ukoliko se otkrije zapadno poreklo površinskih dronova koji su napali most, kao i uloga zapadnih zemalja u planiranju, sponzorstvu i izvođenju ove operacije, to će potvrditi njihovo saučesništvo u terorističkim aktivnostima kijevskog režima“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Erdogan: Verujem da Putin želi nastavak sporazuma o žitu
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da veruje da ruski predsednik Vladimir Putin želi nastavak sporazuma koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Rojters.

„I pored današnje izjave, verujem da predsednik Putin želi nastavak ove humanitarne akcije“, rekao je Erdogan i dodao da će njih dvojica razgovarati.

„Takođe ćemo razgovarati o tome kako možemo delovati da otvorimo put za transport ruskog đubriva i žitarica“, rekao je Erdogan i dodao da će se dva lidera sastati u Turskoj u avgustu.

Fon der Lajen: Odluka Rusije ciničan potez

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je odluka Rusije da se povuče iz ugovora o izvozu žita „ciničan potez“, prenosi Rojters.

Dodala je da će EU nastaviti da radi na obezbeđivanju prehrambene sigurnosti za siromašne zemlje.

Nemačka apeluje na Rusiju da produži sporazum o izvozu žita
Nemačka nastavlja da apeluje na Rusiju da omogući produženje sporazuma o izvozu žita Crnim morem, izjavio je portparol vlade u Berlinu.

Upitan na redovnoj konferenciji za novinare o napadu na Krimskom mostu, portparol je rekao da Berlin ne komentariše pojedinačna dešavanja u ratu, prenosi Rojters.

Ambasada Rusije u Belorusiji uputila zvaničnu notu Kijevu o prekidu sporazuma
Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da je to diplomatsko predstavništvo Kijevu uputilo notu kojom obavešatava o stavu Rusije o prekidu sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da od 18. jula treba potpuno prekinuti sprovođenje te inicijative.

Kako prenosi RIA, u dokumentu se navodi da se “Ruska Fedracija zvanično protivi daljem produženju inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz ukrajinskih luka nakon isteka njenog roka važenja, u vezi sa čim bi se sprovođenje inicijative trebalo u potpunosti prekinuti od 18. jula“.

Dodaje se da je „ruska strana u više navrata izražavala zabrinutost da se, naporima Zapada, taj posao pretvorio u čisto komercijalni projekat i da je zapravo izgubio svoju prvobitnu humanitarnu funkciju – sprečavanje gladovanja u državama koje doživljavaju nestašicu hrane“, kao i da “od ukupnog obima prehrambenih proizvoda i žitarica izvezenih sa teritorije Ukrajine, samo tri odsto je otišlo u najsiromašnije zemlje, najviše pogođene krizom hrane izazvanom politikom Zapada“.

„Većina zaliha je završila u dobro hranjenoj i prosperitetnoj Evropi. Takva pristrasnost je apsolutno neprihvatljiva“, ističe se.

Peskov: Večeras sastanak Putina povodom napada na Krimski most
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će predsednik Vladimir Putin večeras održati sastanak povodom napada na Krimski most i poručio da će odgovor Ukrajini biti nastavljanje „specijalne vojne operacije“ do ispunjenja ciljeva.

Peskov je dodao da je Putin saslušao izveštaje zamenika premijera Marata Husnulina, šefa Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnjikova, ministra saobraćaja Vitalija Saveljeva i šefa Krima Sergeja Aksjonova o, kako je naveo, „posledicama terorističkog napada na Krimski most“.

„Trenutno, u ime šefa države, Husnulin leti u region, a nakon što se upozna sa situacijom na licu mesta, predsednik će oko 19 sati po moskovskom vremenu očekivati izveštaj putem video-veze, biće sastanak“, dodao je Peskov, prenele su RIA Novosti.

Peskov je istakao da je Putin dao instrukcije da se organizuje saobraćaj u pravcu Krima i da se pruži pomoć ljudima na putu.

Putin je naložio i popravku mosta, a Peskov naglasio da Moskva zna ko stoji iza napada i da je „ubistvo roditelja i ranjavanje njihovog deteta delo kijevskog režima“.

Ukrajinski pomorski dronovi, od Odese do Krimskog mosta
Ukrajinci su iz petog pokušaja uspeli uspešno da upotrebe pomorske dronove, koji su u stanju da na daljinu od oko 400 kilometara prenesu bojevu glavu tešku 200 kilograma.

Prva četiri napada propala su zbog kvarova na dronovima i aktivnosti ruske mornarice.

Rusija obustavila učešće u sporazumu o izvozu žita Crnim morem
Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, poručeno je iz Kremlja i navedeno da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

“Danas su prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Ruske Federacije ranije rekao, rok je 17. jul. Nažalost, u delu koji se odnosi na Rusiju, crnomorski sporazumi do sada nisu sprovedeni. Stoga je njegovo dejstvo prestalo“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da će se Rusija “odmah vratiti implementaciji ovog sporazuma čim bude ispunjen ruski deo sporazuma“, prenose RIA Novosti.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Rusija u ponedeljak obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o ovoj odluci.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, u razgovoru sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafozom, rekao da nisu ispunjene obaveze da se otklone prepreke izvozu ruske hrane i đubriva i istakao da glavni cilj sporazuma, a to je snabdevanje žitom zemalja suočenih sa nestašicom hrane, uključujući i one na afričkom kontinentu, nije realizovan.

Sporazum Kijeva i Moskve, kojim su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, imao je za cilj da ublaži globalnu krizu sa hranom tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito blokirano sukobom između Rusije i Ukrajine bezbedno izvozi Crnim morem.

Sporazum je produžen nekoliko puta, a istekao je danas, nakon što je Rusija mesecima unazad poručivala da uslovi za produženje sporazuma nisu ispunjeni.

Podoljak: Nelegalne ruske strukture imaju kratak vek
Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, kratko je prokomentarisao na Tviteru da je „svaka nelegalna struktura koja se koristi za isporuku ruskih instrumenata za masovna ubistva obavezno kratkog životnog veka“.

„Bez obzira na to koji su razlozi za uništenje“, dodao je Podoljak.

SBU: Posle pobede otkrićemo sve detalje napada
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) najavila je da će „posle pobede“ otkriti sve detalje napada na Krimskom mostu.

„Služba bezbednosti Ukrajine će definitivno otkriti sve detalje o organizaciji ‘bavovne’ posle naše pobede. U međuvremenu, sa interesovanjem gledamo kako jedan od simbola Putinovog režima ponovo nije izdržao vojno opterećenje“, rekao je predsednik SBU Artem Degtjarenko agenciji Interfaks-Ukrajina.

Bavovna je ukrajinski izraz za eksploziju vojne strukture na ruskoj teritoriji.

Degtjarenko je podsetio da je „u jednom od intervjua šef SBU Vasilij Maljuk izjavio da norme međunarodnog prava, analiza operativne situacije i tradicija ratovanja omogućavaju presecanje logističkih ruta neprijatelja“.

„Krimski most je danas jedan od transportnih koridora vojnih zaliha za rusku vojsku“, istakao je Degtjarenko.

Izvor ukrajinske bezbednosne službe rekao je za AFP: „Današnji napad na Krimski most je specijalna operacija SBU i mornarice… Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće“, prenosi Gardijan.

Štab Kubanja: Nije ugrožen život povređene devojčice
Život devojčice koja je povređena u napadu na Krimski most nije u opasnosti, ona je svesna i samostalno diše, saopštio je gradski štab Kubanja na Telegram kanalu.

„U incidentu na Krimskom mostu je povređena maloletnica. Ona je hospitalizovana sa pratećom povredom grudnog koša i kraniocerebralnom povredom umerene težine u Centralnoj okružnoj bolnici Temrjuk. Dete je pri svesti, diše samo“, navodi se u izveštaju, prenela je RIA Novosti.

Precizira se da će se uskoro sastati konzilijum lekara, koji će odlučiti o njenom daljem lečenju.

„Ukoliko je stanje devojčice stabilno i može da bude transportovana, ona će odmah helikopterom biti prebačena na odeljenje intenzivne nege Dečje regionalne kliničke bolnice“, navodi se u saopštenju.

Zaharova: Napad na Krimski most izveo kijevski režim uz direktno učešće američkih i britanskih službi
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je „napad na Krimski most izveo kijevski režim“, prenosi Gardijan.

„Današnji napad na Krimski most izveo je kijevski režim. Ovaj režim je teroristički i ima sva obeležja međunarodne organizovane kriminalne grupe. Odluke donose ukrajinski zvaničnici i vojska uz direktno učešće američkih i britanskih obaveštajnih agencija i političara. SAD i Britanija su zadužene za terorističku državnu strukturu“, poručila je Zaharova.

Ruski komitet: Krimski most oštećen u napadu ukrajinskih dronova
Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska pomorska drona koji se kreću po površini vode, prenose RIA Novosti.

„U terorističkom napadu oštećena je kolovozna komponenta Krimskog mosta. Istovremeno, dve odrasle osobe su poginule, a jedno dete je povređeno“, navedeno je u saopštenju.

Pokrenut je, dodaju, „krivični postupak po članu teroristički akt“.

Navodi se da organi reda sprovode sve neophodne operativne i istražne radnje.

Konstantinov: Ovo je teroristički napad ukrajinskih vlasti
Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov, kojeg je na tu funkciju imenovala Moskva, objavio je na Telegramu da je uzrok jutrošnje „vanredne situacije“ na Krimskom mostu „teroristički napad ukrajinskih vlasti“.

„Teroristički režim u Kijevu je počinio novi zločin, napao je Krimski most. Kijev je morao da zna da je automobilski deo mosta isključivo za civilni saobraćaj“, naveo je Konstantinov, prenose RIA Novosti.

Član Ustavnog odbora ruskog Saveta Federacije Aleksandar Baškin naveo je na Telegramu da je Ukrajina, „suočena sa neuspesima u kontraofanzivi, iskalila bes na civilima“ napadom na Krimski most.

Dodao je da će u bliskoj budućnosti verovatno uslediti oštar i adekvatan odgovor Rusije.

Jusov: Zbog oštećenja dela mosta Rusi će imati problema sa logistikom
Portparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe (GUR) Andrij Jusov izjavio je da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu, kada su dve osobe poginule, a jedno dete povređeno.

„Sada ceo svet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram reči šefa GUR-a Kirila Budanova da je Krimski most tamo suvišna građevina“, rekao je Jusov, prenosi Unian.

Napomenuo je da će zbog oštećenja dela mosta „Rusi imati problema sa logistikom“.

„Rusi koriste Krim kao glavno logističko čvorište za prebacivanje snaga i opreme duboko na teritoriju Ukrajine“, napomenuo je Jusov.

Portparol ukrajinske dobrovoljačke armije „Jug“ Sergej Bračuk rekao je da bi razlog incidenta mogao da bude dron „šahid“ koji su, kako je naveo, „Rusi lansirali“.

Portparolka južne komande ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk ocenila je da bi, kako je rekla, „eksplozije na Krimskom mostu mogle biti provokacija ruskih snaga, kako bi se poremetio sporazum o žitu“.

Devojčica povređena na Krimskom mostu na intenzivnoj nezi
Devojčica koja je povređena na Krimskom mostu nalazi se na intenzivnoj nezi u bolnici u ruskom gradu Temrjuku, prenose RIA Novosti pozivajući se na izvore iz bolnice.

Saobraćaj preko Krimskog mosta obustavljen
Saobraćaj preko Krimskog mosta je obustavljen, a očekuje se da će ponovo biti uspostavljen oko 9 časova.

Ministarstvo saobraćaja Ruske Federacije navelo je da je oštećena kolovozna konstrukcija na rasponima mosta, ali nisu potvrdili informacije o oštećenju stubova, prenosi Tas.

Majka i otac poginuli na Krimskom mostu, ćerka povređena
Dve osobe iz Belgorodske oblasti u Rusiji, majka i otac, poginuli su u „vanrednom slučaju“ na Krimskom mostu, a njihova ćerka je povređena, saopštio je guverner regiona na Telegramu.

„Jutro smo počeli sa informacijama o vanrednom slučaju koji se dogodio na Krimskom mostu. Svi smo videli na internetu snimak oštećenog automobila sa belgorodskim tablicama“, napisao je Vjačeslav Gladkov.

„Devojčica je povređena… Najteže je što su joj poginuli roditelji“, dodao je Gladkov.

Tas: Na Krimskom mostu povređeno dete
Dete je povređeno u „vanrednom slučaju“ na Krimskom mostu, izveštava ruska novinska agencija Tas.

Navodi se da će dete biti prevezeno u rusku regiju Krasnodar vazdušnim putem.

Ruska agencija prenosi i da je obustavljen saobraćaj preko Krimskog mosta.

Situacija je eskalirala na istoku Ukrajine, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar. Ona je na Telegramu napisala da ruske snage napreduju u pravcu Kupjanska i da se vode teške borbe.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da ukrajinska kontraofanziva ide teško“.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinska kontraofanziva sa ciljem da se zauzme teritoriju „ne uspeva“ i da su pokušaji da se probije ruska odbrana propali.

S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da „svet veruje u Ukrajinu”.

Ruska država preuzela je kontrolu nad ruskom podružnicom francuskog proizvođača jogurta „Danone“, zajedno sa udelom pivarske kompanije „Karlsberg“ u lokalnoj pivari, prema dekretu koji je potpisao Vladimir Putin.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.