RAT U IZRAELU: Na obe strane stotine mrtvih, reakcije iz celog sveta. I zvaničnici Srbije osuđuju napad Hamasa

21:54

07.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa na Izrael porastao je na više od 200, dok je povređeno njih više od 1.100, javljaju izraelski mediji.

Terorističke celije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je posle raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da su najmanje 232 Palestinaca ubijena, a da je najmanje 1.697 ranjeno na toj teritoriji u izraelskoj odmazdi nakon napada Hamasa na Izrael, preneo je „Tajms of Izrael“.

Oružano krilo Hamasa: Na Tel Aviv ispaljeno 150 raketa

Oružano krilo militantne grupe Hamas saopštilo je danas da je ispalilo 150 raketa na Tel Aviv, javlja Rojters.

Napad, operacija „Potop Al Aksa“, kako ga je nazvao Hamas, usledio je jedan dan posle 50. godišnjice Jom Kipurskog rata koji je počeo, takođe, iznenadnim napadom Egipta i Sirije na teritoriju koju je Izrael osvojio u kratkom sukobu 1967. godine.

Palestinska islamistička grupa Hamas ranije danas je ispalila veliki broj raketa na južne delove Izraela, a sirene za opasnost oglasile su se i u Tel Avivu i Berševi.

Hamas je poručio da je ispaljeno 5.000 raketa u prvom granatiranju, dok je izraelska vojska saopštila da je reč o 2.500 raketa.

Iran: Teheran će stajati uz Palestince do oslobođenja Jerusalima

Najviši vojni savetnik vrhovnog vođe Islamske revolucije general-major Jahja Rahim Safavi podržao je iznenadnu vojnu operaciju pokreta Hamas protiv Izraela, ističući da će Teheran „stajati uz Palestince do oslobođenja Svetog Al Kudsa“ (arapski naziv za Jerusalim).

Safavi je čestitao palestinskim borcima na pokretanju napada na više frontova bez presedana protiv cionističkog režima.

„Stajaćemo uz palestinske borce do oslobođenja Palestine i Al-Kudsa, naglasio je vojni zvaničnik, prenosi iranska agencija Fars.

On je osudio međunarodnu zajednicu zbog toga što prećutkuje svakodnevni masakr izraelskog režima nad palestinskim narodom, uključujući i decu.

Nekoliko sati ranije, Hamas je objavio da je pokrenuo novu vojnu operaciju, nazvanu „Operacija Oluja Al-Aksa“ protiv Izraela, napominjući da je na okupirane teritorije ispaljeno 5.000 raketa.

Naš hrabri i vredni palestinski narod, oni koji oslobađaju svet, palestinski otpor, u ovim istorijskim trenucima je angažovan u herojskoj borbi za džamiju Al Aksa, naša sveta mesta i naše zatvorenike, naveo je Ismail Hanije, politički šef Hamasa.

Prema njegovim rečima, poslednjih nekoliko dana, „hiljade fašističkih i kriminalnih doseljenika oskrnavilo je svetište proroka Muhameda i tamo obavljalo svoje molitve kako bi nametnulo suverenitet nad tim područjem“.

„Ako će svet ćutiati, mi nećemo ćutati o ovoj agresiji, dodao je Hanije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da je Izrael u ratu.

Neprijatelj će platiti cenu kakvu nikada ranije nisu znali, poručio je on, misleći na Hamas.

U međuvremenu, portparol izraelske vojske potvrdio je da su se palestinski borci infiltrirali u nekoliko gradova kopnom, vazduhom i morem u napadu koji je u toku.

Lider Hamasa Hanije: Bitka se preselila u srce cionističkog entiteta
Vođa palestinske islamističke grupe Hamas Ismail Hanije poručio je danas arapskim zemljama da im Izrael ne može pružiti nikakvu zaštitu.

On je u svom govoru, takođe, rekao da naoružane palestinske frakcije nameravaju da prošire sukob koji se trenutno odvija u Gazi, na Zapadnu obalu i Jerusalim, preneo je Rojters.

„Bitka se preselila u srce cionističkog entiteta“, istakao je on.

MIP Srbije osuđuje napad: Za sad nema informacija da među žrtvama ima naših građana

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje napad na Izrael.

Stojimo uz građane Izraela u ovom teškom času. Duboko saosećamo sa porodicama žrtava i najsnažnije osuđujemo svaki vid terorizma i nasilja. Odustajanje od nasilja je jedini put napred, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova s pažnjom prati dešavanja u Izraelu i u kontaktu je sa Ambasadom Republike Srbije u Tel Avivu, kao i našim počasnim konzulom Aleksandrom Nikolićem, kako bi našim državljanima bilo omogućeno pružanje konzularne i svake druge vrste pomoći, navodi se u saopštenju.

Među žrtvama današnjih napada, po dosad dostupnim zvaničnim podacima, nema državljana RS. Naši predstavnici u Izraelu u stalnom su kontaktu sa nadležnim izraelskim službama, o čemu redovno izveštavaju MSP. Takođe, u kontaktu su i sa grupama državljana Srbije koji turistički borave u toj zemlji, kao i sa našim državljanima nastanjenim u Izraelu, kojima se trude da pruže sve potrebne informacije i podršku.

S tim u vezi, savet svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze na teritoriji Izraela, sa boravkom ili u poseti, je da prate instrukcije nadležnih organa pozadinske zaštite, koje podrazumevaju boravak u propisnom javnom ili kućnom skloništu tokom raketnog napada, odnosno ostanak kod kuće ili u hotelskom smeštaju dok javna bezbednost ne bude osigurana.

Diplomate: SB UN bi trebalo da se sastane sutra povodom napada Hamasa na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane sutra nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas izvela najvece napade na Izrael tokom poslednjih godina, saopštile su neimenovane diplomate.

Brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon današnjih napada na Izrael, preneo je Rojters.

Brazil, koji je ovog meseca preuzeo rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti UN, osudio je napade i izrazio solidarnost sa narodom Izraela.

Vučić: Osuđujemo užasne napade na Izrael
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas iznenade terorističke napade na Izrael, navodeći da je, kako je rekao, danas više nego ikad potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju.

“Osuđujemo užasne napade na Izrael. Jevrejski narod je kroz istoriju preživeo veliku patnju i zato Izrael zaslužuje miran i bezbedan život. Danas, više nego ikada pre, svetu je potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju“, napisao je Vučić na svom profilu na mreži Iks.

Dodik: Apelujem na obe strane da se uzdrže od neprijateljstava

Predsednik RS Dodik osudio napade Hamasa na civilna naselja u Izraelu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je danas napade palestinske militantne organizacije Hamas na civilna naselja u Izraelu.

„Izražavam saučešće za poginule i ranjene i apelujem na obe strane da se uzdrže od neprijateljstava“, napisao je Dodik na platformi „X“ (Tviter).

Marko Đurić: Molim se za Izrael i potpuno sam solidaran sa njegovim narodom

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je “šokiran i tužan“ zbog napada na Izrael, i naveo da je solidaran sa narodom, nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

“Molim se za Izrael i potpuno sam solidaran sa njegovim narodom, nevinim žrtvama i njihovim porodicama. Šokiran sam i tužan zbog groznih terorističkih napada na Izrael i jevrejski narod. Tekući teroristički napadi na Izrael su neoprostivi i duboko kriminalni. Teroristi pokušavaju da slome duh jevrejskog naroda, ali nikada neće uspeti“, napisao je Đurić na svom nalogu na mreži X.

Diplomate: SB UN bi trebalo da se sastane sutra povodom napada Hamasa na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane sutra nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas izvela najvece napade na Izrael tokom poslednjih godina, saopštile su neimenovane diplomate.

Brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon današnjih napada na Izrael, preneo je Rojters.

Brazil, koji je ovog meseca preuzeo rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti UN, osudio je napade i izrazio solidarnost sa narodom Izraela.

Ambasador Izraeela u Srbiji: Podrška Srbije od izuzetnog značaja za Izrael
Ambasador Izraeela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je večeras za Tanjug da se njegova zemlja nalazi u ratu protiv terorizma i da joj mnogo znači podrška srpskih zvaničnika, pogotovo predsednika Aleksandra Vučića.

U ovom danu rata koji je počeo u 6.00 po izraelskom vremenu nastavlja se ovaj užasni napad hiljadama raketa, u kojem učestvuje na stotine terorista Hamasa, a u kojem je stradalo više stotina građana Izraela, rekao je Vilan, dodajući da su i trenutno u toku napadi Hamasa na sve delove Izraela.

Izraelski ambasador je rekao da je danas razgovarao lično sa Aleksandrom Vučićem i da izuzetno ceni podršku predsednika Srbije.

U saopštenju Ministarstva potvrđena je posvećenost “rešenju s dve države“ – Palestinom i Izraelom koji koegzistiraju unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica.

Ranije danas je Malta, jedna od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, pozvala da se SB UN sastane iza zatvorenih vrata.

Bajden: SAD spremne da ponude Izraelu sva odgovarajuca sredstva podrške

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države spremne da ponude „sva odgovarajuca sredstva podrške“ Izraelu nakon napada militantne grupe Hamas i upozorio „bilo koju drugu stranu, koja je neprijateljski raspoložena prema Izraelu“, da ne traži prednost u ovoj situaciji.

„Jasno sam stavio do znanja premijeru Netanijahuu da smo spremni da ponudimo sva odgovarajuća sredstva podrške vladi i narodu Izraela“, naveo je Bajden u saopštenju objavljenom nakon telefonskog razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Predsednik SAD je istakao da Izrael ima pravo da brani sebe i svoj narod.

„Sjedinjene Američke Države upozoravaju bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu da ne traži prednost u ovoj situaciji“, dodao je Bajden.

Tramp: Izrael ima pravo da se brani, napadi Hamasa sramotni

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su napadi Hamasa na Izrael sramotni, i rekao da Izrael ima svako pravo da se brani “ogromnom snagom“.

“Nažalost, američki dolari poreskih obveznika pomogli su u finansiranju ovih napada, za koje mnogi izveštaji kažu da dolaze iz Bajdenove administracije. Doneli smo toliko mira na Bliski istok kroz Abrahamski sporazum, samo da bismo videli da ga Bajden uklanja daleko bržim tempom nego što je iko mislio da je moguće. Idemo opet“, poručio je Tramp na svojoj duštvenoj mreži Truth (Istina).

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je ranije danas premijera Izraela Benjamina Netanijahua i istakao da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

Netanijahu je zahvalio Bajdenu na bezrezervnoj podršci i jasno stavio do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja u kojoj ce Izrael pobediti.

Vladika Arsenije: Hodočasnici dobro, jedni već na aerodromu drugi blizu Egipta
Vladika Arsenije, koji sa grupom hodočasnika iz Niša, zajedno sa vladikom Ilarionom, boravi u Izraelu, izjavio je večeras da su svi srpski hodočasnici, a ima ih iz Londona i Nemačke dobro, da je deo njih po planu puta već na aerodromu, a druga blizu granice sa Egiptom.

„U Izraelu boravi više grupa hodočasnika iz Srbije. Naša grupa krenula je iz Niša 1. oktobra, jedan deo grupe treba danas da se vrati u Srbiju, a drugi da nastavi pokloničko putovanje na Sinaj u Egipat u manastir Svete Katarine“, rekao je vladika.

Ta grupa koja danas treba da se vrati u Srbiju, broji 54 hodočasnika, oni su krenuli iz Vitlejema, već su blizu aerodorma u Tel Avivu i imaju let u 22 sata, „svi su dobro, ali kako čujemo let je otkazan“, rekao je vladika Arsenije i naglasio da svi pokušavaju da nađu rešenje za njihov povratak.

Sve vreme smo u kontaktu sa ambsadom koja je na visini zadatka, dodao je on.

„Durgi deo grupe u kojoj smo ja i vladika timočki ima 35 putnika, naša grupa je oko 100 kilometara od granice sa Egiptom, nadamo se da ćemo za sat preći granicu, to je grupa koja je krenula iz Niša i svi smo bezbedni i dorbo“, rekao je on.

„Svi turisti i hodočasnici iz svih krajeva sveta su iznenađenji situacijom, čule su se ekpslozije, PVO izraelske vojske, videli smo dim u daljini, ali smo bili u hotelu do pre nekoliko sati, slušali uputstva ambasade i rešili sada kada se sitaucija smirila da krenemo na ranije plairane destinacije“, kazao je on.

„Jedna grupa srpskih hodočansika iz Dizeldrofa je u Jerusalimu i oni su dobro. Dve grupe iz Srbije iz Kraljeva i dijaspore – Austrije i Švajcarske vratili su se juče. Jedna naša grupa iz Londona trebalo je da se vrati, verovatno su i oni na aerodromu, rekao je vladika Arsenije.

Palestina: Okončanje izraelske okupacije jedina garancija mira i bezbednosti

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je danas da je okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija jedina garancija mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Više puta smo upozoravali na posledice ćorsokaka na političkom horizontu i nedavanja palestinskom narodu njegovog legitimnog prava na samoopredeljenje i svoju državu. Upozorili smo i na posledice svakodnevnih provokacija i napada, kontinuiranog terorizma doseljenika i okupacionih snaga, kao i racija na džamiju Al Aksa i hrišćanska i islamska sveta mesta, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ono što garantuje bezbednost, stabilnost i mir u našem regionu je okončanje izraelske okupacije zemlje Palestine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, po uzoru na 1967, i priznavanje prava naroda na nezavisnost i suverenitet“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se napominje da su odricanje Izraela od potpisanih sporazuma i nepoštovanje međunarodnih rezolucija o legitimitetu doveli do uništenja mirovnog procesa i odsustva rešenja palestinskog pitanja posle 75 godina patnje i raseljavanja.

Nastavak politike dvostrukih standarda, ćutanje međunarodne zajednice o zločinačkim i rasističkim postupcima izraelskih okupacionih snaga prema palestinskom narodu i nastavak nepravde i ugnjetavanja, koje trpi palestinski narod je razlog, za eskalaciju situacijue i odsustvo mira i bezbednosti u regionu, saopštilo je palestinsko ministarstvo.

„Mir zahteva pravdu, slobodu i nezavisnost za naš palestinski narod, povratak izbeglica i punu primenu međunarodnih rezolucija o legitimitetu“, zaključuje se u saopštenju.

Naoružani izraelski doseljenici napadaju gradić Kusra, pucaju na vozila civila

Grupa naoružanih izraelskih doseljenika pokrenula je napad na gradić Kusra, koji se nalazi južno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, prema lokalnim izvorima.

Fuad Hasan, lokalni palestinski aktivista, rekao je za agenciju WAFA da su se naoružani izraelski doseljenici, koji potiču iz kolonijalnog naselja Jiš Kodeš, infiltrirali u istočnu periferiju Kusre pod zaštitom izraelske vojske.

On je dodao da su se lokalni palestinski stanovnici sukobili sa naseljenicima u pokušaju da odbiju napad.

Kako navodi palestinska agencija, nasilje izraelskih doseljenika je uobičajeno na okupiranoj Zapadnoj obali, a podržava ga tvrdo desničarska izraelska vlada.

Arapski list „Al Hayat“ ranije je preneo da su naoružani doseljenici pucali na vozila građana na putu „Al-Maradžat“ koji povezuje gradove Ramala i Jerihon.

Aktivista za ljudska prava u dolini Jordana, Hasan Malihat, rekao je to deo ekstremističke politike izraelske vlade koja daje zeleno svetlo doseljenicima da ubijaju Palestince, kao i politike kolektivnog kažnjavanja koju sprovode okupacione vlasti protiv palestinskih građana.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja proglasilo vanredno stanje u svim bolnicama

Palestinska ministarka zdravlja Maj Al-Kajla proglasila je danas vanredno stanje u svim palestinskim bolnicama.

Ona je izdala naredbu skladištima Ministarstva i bankama krvi da snabdevaju bolnice neophodnim medicinskim materijalom, lekovima i jedinicama krvi, prenosi arapski list Al-Hayat.

Ministarka je napomenula da su „sve bolnice na Zapadnoj obali spremne da prime ranjenike iz pojasa Gaze kao rezultat agresije koju je okupacija pokrenula u ovom trenutku“.

Izraelska vojska saopštila je danas da je pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi kao odgovor na iznenadni jutrošnji napad Hamasa na Izrael.

Izraelske odbrambene snage sa desetinama borbenih aviona izvode napade na lokacije koje pripadaju militantnoj organizaciji Hamas u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

Galant: Hamas napravio ozbiljnu grešku, Izrael će pobediti

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je teroristička grupa Hamas napravila „ozbiljnu grešku“ kada je pokrenula iznenadni napad na Izrael raketnim napadima i infiltrirajući se u gradove na granici sa pojasom Gaze.

„Hamas je jutros napravio tešku grešku i započeo rat protiv Države Izrael. Izraelski vojnici se bore protiv neprijatelja na svim mestima infiltracije. Izrael ce pobediti u ovom ratu“, naveo je Galant u izjavi koja je dostavljena iz njegovog kabineta.

Centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom više od tri i po sata zbog neprekidnog i širokog napada iz Gaze, a veruje se da je najmanje pet osoba poginulo i najmanje 100 osoba ranjeno, prenosi „Tajms of Izrael“.

Pored toga, desetine pripadnika Hamasa infiltrirale su se u brojne južne gradove, a postoje izveštaji o više žrtava.

Militantna palestinska organizacija Hamas objavila je fotografije koje pokazuju kako njeni članovi izvode upad u Izrael.

Na slikama se vidi kako pripadnici Hamasa vrše napad na punkt izraelske vojske na granici Gaze.

Hamas je objavio i video na kojem se vidi kako njegovi pripadnici provaljuju u izraelsku zajednicu u blizini granice sa Gazom.

Zdravstvene vlasti su saopštile da je više od 100 Izraelaca ranjeno u raketnim udarima iz Gaze na južni i centralni Izrael, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Bolnica Soraka u Berševi je do sada primila 80 pacijenata, od kojih su neki u veoma teškom stanju, prenosi „Tajms of Izrael“.

Medicinski centar Asaf Harofe u blizini Tel Aviva saopštio je da leči 17 pacijenata, dva u teškom stanju i jednog sa umerenim povredama, dok su ostali lakše ranjeni.

U Medicinskom centru Kaplan u Rehovotu zbrinuta je 21 povređena osoba, od kojih su dve u teškom stanju koje su operisane. Četiri su lakše ranjena, a 15 lakše.

Nisu sve bolnice u Izraelu prijavile primljene pacijente nakon jutrošnjeg napada iz Gaze, navodi izraelski portal.

Izraelska vatrogasna i spasilačka služba saopštila je da je podigla uzbunu na najviši nivo zbog napada Hamasa na Izrael.

Vatrogasna služba je saopštila da je dobila odobrenje da rasporedi 200 vatrogasaca da pomognu na mestima udara raketa u južnom Izraelu.

Ministar odbrane Izraela Joav Galan proglasio je vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od pojasa Gaze, nakon što je sa te palestinske teritorije izveden iznenadni raketni napad i organizovan upad naoružanih napadača na izraelsku teritoriju.

„Vanredno stanje“ omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja, koje obuhvata i gradove Tel Aviv i Beršivu.

Izraelski bezbednosni kabinet na najvišem nivou održace sastanak u 13 časova po lokalnom vremenu, zbog iznenadnog napada za koji je Hamas preuzeo odgovornost, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

Pre sastanka, premijer ce proceniti situaciju sa šefovima iz bezbednosnog sektora u 9:30 časova.

Organizatori protesta zbog reforme pravosuđa u Izraelu zakazanog za danas najavili su otkazivanje demonstracija.

Palestinci iz Pojasa Gaze pokrenuli su jutros obiman raketni napad na južni i centralni Izrael, u kombinaciji sa upadom desetina naoružanih ljudi koji su se infiltrirali u pogranični grad Sderot, gde su se sukobili sa trupama izraelske vojske.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 15 je ranjeno u raketnim udarima, a prijavljene su i žrtve naoružanih napadača u Sderotu.

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju navodno uniformisane palestinske naoružane napadače unutar izraelskog pograničnog grada Sderota, navodi „Tajms of Izrael“.

Na snimku iz Pojasa Gaze, čija autentičnost nije potvrđena, vidi se kako beživotno telo izraelskog vojnika gazi besna gomila koja uzvikuje „Bog je veliki“.

Pojavio se još jedan video koji prikazuje palestinske militante kako odvlače živog izraelskog vojnika na motociklu.

Drugi video snimci prikazuju gomilu palestinskih muškaraca kako plešu okolo i na izraelskom tenku koji je u plamenu.

Više od dva sata traje kontinuirana raketna vatra prema Izraelu, a potvrđeno je da je jedna žena poginula, i više njih je ranjeno u ovom napadu.

Sirene su se čule u brojnim vecim gradovima, uključujući Jerusalim, Tel Aviv i Beršivu.

Gradonačelnik Kuseifea, Abd al-Aziz Našara, rekao je javnom emiteru Kan da ima najmanje četvoro mrtvih i još nekoliko ranjenih kao rezultat brojnih raketnih udara po tom gradu.

Kuseife, beduinski grad na jugu Izraela u pustinji Nagev, nalazi se oko 65 kilometara od pojasa Gaze, navodi „Tajms of Izrael“

Stanovnik kibuca Beeri saopštio je izrelskom portalu da su „teroristi na ulicama“ malog grada blizu granice sa Gazom.

Izraelska vojska je saopštila da trenutno izvodi vazdušne napade na pojas Gaze, dva sata nakon što je Hamas sa te teritorije izveo iznenadni napad na Izrael.

Ministar odbrane Joav Galan proglasio je mobilizaciju rezervista, nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Broj rezervista koji ce biti pozvani zavisiće od potreba vojske, prenosi „Tajms of Izrael“.

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

„Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije“, rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Vojska je saopštila da će Hamas „snositi posledice i odgovornost za događaje.

Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenosi „Džeruzalem post“.

Iznenadni napad iz Gaze dolazi dan nakon što su Izrael i arapski svet obeležili 50. godišnjicu iznenadnog napada Egipta i Sirije koji je pokrenuo Jom Kipurski rat.

Borelj: EU osuđuje napad Hamasa na Izrael, terorizam i nasilje ništa ne rešavaju

Evropska unija sa velikom zabrinutošću prati vesti koje dolaze iz Izraela i nedvosmisleno osuđuje napade Hamasa, saopštio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

„Ovo užasno nasilje mora odmah prestati. Terorizam i nasilje ništa ne rešavaju. EU izražava solidarnost sa Izraelom u ovim teškim trenucima“, napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad i upad koji je izveden jutros na teritoriju južnog i centralnog Izraela iz Pojasa Gaze, u kojem je, kako prenose izraelski mediji, najmanje pet ljudi poginulo a 100 ranjeno.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi kao odgovor na iznenadni jutrošnji napad Hamasa

Izraelske odbrambene snage sa desetinama borbenih aviona izvode napade na lokacije koje pripadaju militantnoj organizaciji Hamas u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

Netanjahu: Mi smo u ratu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i inflitriranja njegovih pripadnika, da je Izrael u ratu.

„Građani Izraela, mi smo u ratu… I mi cemo pobediti“, rekao je Netanjahu u prvoj izjavi nakon napada Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

„Neprijatelj ce platiti cenu kao nikada ranije“, dodao je premijer Izraela.

„Tajms of Izrael“ navodi da je do sada u napadima poginulo šest ljudi, a skoro 300 ranjeno i da je na centralni i južni deo Izraela palo hiljade raketa, a pripadnici Hamasa se inflitrirali u brojne gradove na jugu zemlje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i inflitriranja njegovih pripadnika, da je Izrael u ratu.

„Građani Izraela, mi smo u ratu… I mi cemo pobediti“, rekao je Netanjahu u prvoj izjavi nakon napada Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

„Neprijatelj ce platiti cenu kao nikada ranije“, dodao je premijer Izraela.

„Tajms of Izrael“ navodi da je do sada u napadima poginulo šest ljudi, a skoro 300 ranjeno i da je na centralni i južni deo Izraela palo hiljade raketa, a pripadnici Hamasa se inflitrirali u brojne gradove na jugu zemlje.

Kleverli: Velika Britanija ce uvek podržavati pravo Izraela da se brani

Britanija „nedvosmisleno osuđuje“ današnji iznenadni napad palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

„Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile. Velika Britanija ce uvek podržavati pravo Izraela da se brani“, saopštio je Kleverli u objavi na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i inflitriranja njegovih pripadnika, da je Izrael u ratu.

„Tajms of Izrael“ navodi da je do sada u napadima poginulo šest ljudi, a skoro 300 ranjeno i da je na centralni i južni deo Izraela palo hiljade raketa, a pripadnici Hamasa se inflitrirali u brojne gradove na jugu zemlje.

Mediji: Hamas zarobio više od 35 izraelskih vojnika i naseljenika

Palestinski ekstremistički pokret Hamas zarobio je više od 35 izraleskih vojnika i doseljenika, javili su izraelski mediji na koje se poziva Al Arabija izveštavajući o raketnim napadima i upadu Hamasovih boraca u naselja na jugu Izraela.

Kako prenosi izraelska Rešet 13 TV, palestinski ekstremisti drže taoce u Ofakimu, na jugu Izraela, navodi Rojters.

Nikolić: Nema srpskih državljana među stradalim i povređenima u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da u današnjim raketnim napadima Hamasa na Izrael nema stradalih, niti povređenih Srba iako se neki od njih nalaze u okviru zona borbenih dejstava.

„Najvažnije nam je da među stradalim i povređenim nema naših državljana. U stalnoj komunikaciji smo sa našim građanima koji su rezidenti, ali i studentima, doktorantima i postdoktorantima na Univerzitetu u Beer Ševi, središtu južnog distrikta koji je najviše pogođen ovim događajima, kao i našim hodočasnicima, turistima i poslovnim ljudima“, rekao je Nikolić za Tanjug.

Njih ima u gradu Beer Ševi i Aškelonu i nekoliko kibuca u zaista neposrednoj blizini, čak manje od jednog jedinog kilometra, od zelene linije razdvajanja, rekao je Nikolić.

U Izraelu se, kako kaže, trenutno nalazi nekoliko grupa hodočasnika, sa kojima su vladike niški Arsenije i timočki Ilarion.

Oni su svi bezbedno i dobro, i prate uputstva naše ambasade, koja ih je pozvala da slušaju naloge izraelskih vlasti, kazao je Nikolić.

On je naglasio da je za građane Srbije najvažnije da slušaju te naloge, to jest da niko ne napušta domove, studentske domove, hotele i hostele, sve do novih instrukcija.

Nikolić kaže da niko ne bi smeo da kreće na putovanja međugradskim i međuregionalnim linijama dok sva žarišta sukoba ne budu ugašena.

„Dok se stanje ne razbistri mora se pridržavati pravila, jer može biti kobno“, rekao je počasni konzul Srbije u Beer Ševi, sedištu južnog okruga Izraela.

Kaže da je od jutros bilo 30 oglašavanja sirena, ali da nema panike, i da su skloništa dobro opremljena.

Sve što se jutros desilo potpuno je neočekivano zateklo stanovništvo Izraela, rekao je Nikolić.

Naglasio je da još postoji sedam žarišta, da ih je jutros bilo 21 i da se sve dešava na 50. godišnjicu oktobarskog rata kada je Izrael takođe bio zatečen.

„Teški prizori su u kibucima koji su duž cele zelene linije razdvajanja, to je do sada nezabeleženo, posebno ne u ovakvom opsegu“, rekao je Nikolić i naveo da je važno da se u potpunosti poštuju uputstva izraelskih vlasti.

Erdogan poziva na uzdržanost, Makron oštro osudio terorističke napade na Izrael

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je pozvao Izraelce i Palestince da pokažu uzdržanost kako ne bi pogoršali situaciju.

„Pozivamo sve strane da se uzdrže od agresivnih akcija“, rekao je Erdogan na kongresu svoje vladajuće partije AK u Ankari, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je reagovao na najnoviju krizu i oštro osudio terorističke napade na Izrael.

„Izražavam punu solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama“, naveo je on na platformi X (Tviter).

Oglasio se i vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Hose Manuel Albares koji je takođe osudio napade iz Gaze uperena protiv Izraela.

„Oštro osuđujemo veoma ozbiljne terorističke napade iz Gaze usmerene na Izrael“, naveo je Albares na društvenoj mreži X.

Savetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, Rahim Safavi, čestitao je, međutim, palestinskim borcima zbog toga što su pokrenuli najveći napad na Izrael u poslednjih više godina.

„Mi ćemo biti uz palestinske borce sve do oslobođenja Palestine i Jerusalima“, citirala je Safavija poluzvanična iranska agencija ISNA.

U iznenadnom napadu palestinska grupa Hamas jutros je ispalila veliki broj raketa iz Pojasa Gaze na više izraelskih gradova i do sada je u tom udaru poginulo najmanje 22 ljudi, a ranjeno gotovo 300. Pripadnici Hamasa takođe su se infiltrirali u naselja na jugu Izraela, uz pojas Gaze, za čime su usledili napadi izraelske vojske na Gazu.

VUČIĆ ZA SKAJ NJUZ: Beograd uvek konstruktivan, a Priština traži samo priznanje i neće da formira ZSO

(Pančevac/RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.