IZRAEL TRAŽI HITNU SEDNICU SB UN Osuditi Iran za teška kršenja međunarodnog prava

06:57

14.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

NJUJORK – Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zatražio je od ambasadora Malte, koja predsedava Savetom bezbedosti, da zakaže hitnu sednicu zbog napada Irana na Izrael.

Tražimo da se odmah sazove sastanak Saveta bezbednosti kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za ova teška kršenja međunarodnog prava, a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila za terorističku organizaciju, naveo je Erdan. prenosi Tajms of Izrael.

Komanda fronta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) objavila je tokom noći da, posle napada Irana dronovima na izralsku terioriju, da Izraelci širom zemlje više ne moraju da borave u skloništima i zaštićenim prostorima, ali da ograničenja okupljanja i otkazivanje svih obrazovnih aktivnosti i školskih izleta ostaju na snazi prema ranijoj najavi.

Prema kasnijoj objavi IDF na društvenoj mreži Iks (X), identifikovano je „na desetine raketa zemlja-zemlja iz Irana koji se približavaju izraelskoj teritoriji“, a protivvazdušna odbrana IDF „uspešno je presrela“ većinu lansiranih prijektila „zajedno sa izraelskim strateškim saveznicima, pre nego što su lansirani objketi prešli na teritoriju Izraela“.

„Identifikovan je mali broj pogodaka, uključujući bazu IDF na jugu Izraela, gde je pričinjena manja šteta na infrastrukturi“, navodi IDF.

U objavi na mreži Iks ističe se i da je „identifikovano više desetina neprijateljskih aviona, kao i desetine krstarećih projektila koji se približavaju izraelskoj teritoriji iz Irana i presretnuti su u proteklih nekoliko sati“.

U vazduhu su desetine borbenih aviona Izraelske protivvazdušne odbraneI kako bi presreli sve vazdušne pretnje izraelskoj teritoriji“, navodi IDF, ističući da su snage odbrane spremne „na svim frontovima i nastavljaju da brani izraelsku teritoriju“.

Naša posvećenost bezbednosti Izraela od pretnji iz Irana i njegovih saveznika je čvrsta“, poručio je na društvenoj mreži Iks (X) američki predsednik Džozef Bajden nakon što su ga savetnici za nacionalnu bezbednost obavestili o napadu Irana dronovima na Izrael, javlja CNN.

Bela kuća objavila ovu fotografiju predsednika SAD na sastanku sa njegovim timom.

Timovi CNN u međuvremenu izveštavaju sa terena o eksplozijama iznad Tel Aviva, navodeći kako se čini da jez izraelska protivvazdušna odbrana preseral dronove lansirane iz Irana.

Američka TV mreža izveštava i o eksplozijama u oblastima Beršebe, Mrtvog mora i Hebrona na Zapadnoj obali, kao i Golanske visoravni na granici sa Sirijom.

Presretanja su, javja CNN, primećena i na nekoliko dodatnih lokacija – iznad Hanatona, koji se nalazi u severnom Izraelu istočno od Haife, kod Nazareta i u oblasti Safed, blizu Golanske visoravni.

(Pančevac/Fonet)

IRAN DRONOVIMA POKRENUO NAPAD NA IZRAEL Netanjahu: Izrael je spreman

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.