ORIGINALNI POKLON ZA NOVU GODINU: Napravite neodoljive karamele kod kuće i upakujte ih ovako RECEPT
Nova godina je pred vratima, a šta je lepše nego obradovati svoje najdraže ukusnim domaćim karamelama?
Ovaj recept ne samo da će zadovoljiti vaša istančana čula, već će i obogatiti vaše kulinarsko iskustvo. Dodatno, domaće karamele pružaju vam priliku da iznenadite prijatelje i porodicu jedinstvenim poklonom koji ste sami napravili.
Recept za domaće karamele:
Sastojci:
250 g šećera
250 ml slatke pavlake
30 g putera
60 g meda
Ekstrakt vanile
Uputstvo:
Kalup veličine 20X20 cm obložiti papirom za pečenje i premazati tankim slojem ulja.
U šerpu staviti šećer, pavlaku, puter, ekstrakt vanile i med. Dobro promešati i zagrevati polako da se šećer rastopi i na tihoj vatri sve sastojke kuvati dok masa ne dobije karamel boju i onako vidno se zgusne.
Sirup odmah sipati na papir i ostaviti da se prohladi. Jos mlaku, ali već stegnutu masu, pažjivo odlepiti od papira pa vratiti na papir i nauljenim nožem polako seći na kockice 2×2 cm pa vratiti u frizider da se stegne.
Savet za pakovanje
Za savršeno pakovanje vaših domaćih karamela, koristite providne plastične kutijice ili papirne kese sa prozorom kako biste istakli boju i teksturu. Dodajte nekoliko traka ukrasne mašne, i vaš poklon će izgledati kao da je izašao iz vrhunske poslastičarnice.
Eksperimentišite sa dodacima poput mlevenih orašastih plodova, soli ili čokolade kako biste dodali dodatnu dimenziju ukusa vašim karamelama.
Ove slatke poslastice ne samo da će razveseliti vaše najbliže, već će stvoriti nezaboravnu atmosferu tokom praznika.
(Pančevac)