Šta savetuju lekari starijim sugrađanima kada su tropske temperature

14:00

11.07.2024

Podeli vest:

freepik.com
freepik

Maksimalne dnevne temperature dostižu i do 40 stepeni. Kako da se za tropski talas pripreme stariji sugrađani, savetuje dr Milica Marjanović.

Kada se upali crveni meteo alarm, kao upozorenje na ekstremne temperature, to je signal svima nama na povećanu pažnju, a pre svega roditeljima sa malom decom trudnicama i starijim sugrađanima koji imaju problem sa telesnom regulacijom temperature.

– Zašto je to tako i koliko su se oni često ovih dana obraćali službi hitne pomoći i šta bi bio savet za starije sugrađane ovih dana i narednih, s obzirom da se toplotni talas pojačava?

– Savet bi bio za starije sugrađane, pre svega, adekvatna rehidratacija, znači dovoljan unos tečnosti. U ovakvim ekstremnim uslovima za naše podneblje trebaju čak i na 20 minuta da unose po čašu vode, i trebaju da izbegavaju zaslađene i napitke koje sadrže veliku količinu kofeina. Da sve svoje fizičke aktivnosti obave u ranim prepodnevnim časovima i kasnim večernjim časovima. Takođe da uzimaju više lakših obroka, da najtopliji deo dana provode u zamračenim i rashlađenim prostorijama. Takođe da uzimaju svoju prepisanu terapiju, ali takođe i da se starija populacija informiše o dejstvu tih lekova koje uzimaju, kako dejstvo ti lekove imaju na uopšte na termoregulaciju“, savetuje dr Milica Marjanović iz kruševačke Hitne pomoći.

Na pitanje koliko su česti kolapsi i toplotni udari odgovara: „Imali smo često intervencije na početku toplotnog talasa, ali se radilo pre svega o toplotnoj iscrpljenosti, pregrejanosti starijih osoba. Toplotni udari su retki, ali su vrlo hitna stanja. Takvu osobu treba staviti u zamračenu i hladnu rashlađenu prostoriju, treba je rashlađivati hladnim oblogama koje se stavljaju na čelo, na prevoje i treba davati, ako je osoba svesna, da pije tečnost u manjim količinama dok ne stigne medicinska stručna pomoć.“

Narednih dana osim visokih spoljnih temperatura očekuje se i visoki nivo UV zračenja, otuda zaista savet i zdravim osobama da, koliko god je to moguće, u najtoplijem delu dana izbegavaju boravak na otvorenom.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.