VOŽNJA FIJAKERIMA I SVEČANA MISA U Gaju obeležen praznik Svetog Vaclava

13:15

30.09.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/RTV Pančevo

Praznik Svetog Vaclava u Gaju, koji se obeležava već 16 godina, okuplja zajednicu u slavljenju češke tradicije i kulturnog nasleđa. Ove godine, članovi čeških beseda iz okolnih mesta obeležili su ovaj dan svečanom vožnjom fijakerima po selu i misom u crkvi Svetog Vaclava.

„Češka beseda“ iz Gaja svečano je proslavilo Dan Svetog Vaclava, ujedno i Dan državnosti Republike Češke. Ovaj značajan datum okupio je članove čeških beseda iz okolnih mesta, koji su se, u duhu tradicije, uputili fijakerima do seoske crkve u kojoj je održana svečana misa, na kojoj su se u molitvi i sećanju na Svetog Vaclava okupili meštani i brojni gosti.

Ovaj praznik ima poseban značaj za češku zajednicu u Srbiji, jer okuplja pripadnike naroda koji, kroz zajednička druženja, jačaju međusobne veze i podstiču očuvanje češke tradicije i običaja unutar Republike Srbije. Ove godine povećao se broj dece koja pohađaju nastavu češkog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Praznik Svetog Vaclava u Gaju obeležava se već punih 16 godina, što svedoči o dubokoj povezanosti zajednice i kulture u ovom malom mestu. Ova dugogodišnja tradicija pruža jedinstvenu priliku da se češko nasleđe s ljubavlju neguje i prenosi, čak i daleko od matične zemlje.

(Pančevac/RTV Pančevo)

STARČEVO: Otvorena izložba o Deliblatskoj peščari „Pesak – vetar – čovek“

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.