RAT U UKRAJINI 420. DAN: Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska!U kupjanskom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe

10:55

19.04.2023

Podeli vest:

Telegram/Sputnik

U toku je 420. ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, saopštile vlasti DNR. Žestoke borbe vode se u Avdejevki, Kijev pojačava snage PVO u donjeckom pravcu. FSB sprečila sabotažu na energetskom objektu na Krimu, uhapšen ukrajinski agent.

10:20 Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, pitanje zauzimanja grada biće rešeno u najskorije vreme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
„U svakom slučaju, Artjomovsk će biti zauzet, to je pitanje trenutka. U ovom trenutku smo blizu tome da oko 90 odsto teritorije samog grada bude praktično pod kontrolom naših snaga. Svi putevi su sada pod kontrolom naše artiljerije“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, za sada nema usaglašenog povlačenja ukrajinskih snaga iz grada.
„Što se tiče povlačenja, nisam spreman da kažem da se protivnik povlači. Da, ima pokušaja izlaska, izlaze manji odredi, ali to više liči na malo bekstvo“, rekao je Gagin.

09:05 FSB sprečila sabotažu na objektu energetskog sistema Krima, uhapšen ukrajinski agent

08:54  Zapad neće uspeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.
„Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala“, izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.
Američki list „Volstrit džurnal“ je ranije preneo, pozivajući se na poverljive dokumente Pentagona koji su „procurili“, da bi zbog nedostatka municije za PVO oko 40 ključnih objekata u Ukrajini moglo da ostane bez zaštite.

08:45 Pozicije ruskih odreda poboljšane su u pravcu Avdejevke, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
Avdejevka je dobro utvrđeno naselje u DNR pod kontrolom Kijeva. S njene teritorije ukrajinska vojska granatira četvrti Donjecka. Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u donjeckom pravcu.

08:23 Kijev pojačava snage protivvazduhoplovne odbrane na području naselja Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja su pod njegovom kontrolom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„U naseljima Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka primećeno je povećanje osmatračkih punktova PVO, kao i tehnike i raketnog naoružanja“, rekao je Maročko.
On je precizirao da se koristi uglavnom sovjetska tehnika, ali da ima i zapadnih uređaja. Maročko je dodao da taktičko-tehničke karakteristike tog naoružanja ipak ne omogućavaju Kijevu da u punom obimu zaštiti vazdušni prostor.

07:55 U pravcu Kupjanska ruska vojska je tokom proteklog dana otkrila i eliminisala dve grupe ukrajinskih diverzanata, a uništena je i haubica 2S3 „akacija“, saopštio je oficir grupacije „Zapad“ Dmitrij Šepeljavcev za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ruska artiljerija je sprečila tri pokušaja rotacije odreda ukrajinskih snaga na prvoj liniji fronta u oblasti naselja Oljšana, Timkovka i Tabajevka.

07:49 Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana je prilikom pokušaja da odbije ruske napade na vojne objekte svojim raketama S-300 pogodila civilnu infrastrukturu Snigirevskog rejona. Porušena je škola u selu Vasiljevka, ali Kijev sada pokušava da prenese krivicu za to na Oružane snage Rusije, izjavio je šef ruske administracije Snigirevskog rejona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

07:35 Ukrajinska vojska je rano jutros počela intezivno da granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, vlasti grada su pozvale stanovnike da ostanu u skloništima. Osim toga, pojačana su i granatiranja naselja i sela u Zaporoškoj oblasti.
Jedan čovek je poginuo, a dvoje ljudi je ranjeno u minobacačkom napadu na Novu Kahovku, saopštile su lokalne vlasti.Lekari i vatrogasci ne mogu da reaguju jer su granatirane i vatrogasna stanica i ambulanta Prve pomoći. Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je Sputnjiku izjavio da su Oružane snage Ukrajine aktivirale granatiranje naselja koja se nalaze u zoni fronta u Zaporoškoj oblasti i dodao da ukrajinska vojska nastavlja da grupiše vojsku i oklopnu tehniku duž granica Zaporoške oblasti.

(Pančevac/Sputnik)

CENTAR MINISTARSTVA ODBRANE U PANČEVU Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, dobrovoljno služenje vojnog roka i zaposlenja u Vojsci Srbije! Evo koji su uslovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.