IZVEŠTAJ O NESREĆI U RUDNIKU LUBNICA: Rudari propali kroz ugalj u bunkeru

12:05

04.11.2023

Podeli vest:

Printscreen

Do nesreće u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja na obodima bunkera, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju. Rudari su, kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda jedan za drugim naprasno propali kroz ugalj.

Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan, gde je juče došlo do nesreće u kojoj su dva radnika poginula, a jedan povređen, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.

Radove na čišćenju su vršila tri zasposlena rudnika Lubnica.

Tokom izvođenja radova u bunkeru dozirano je ispuštanje uglja, a procedura nalaže da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja, navodi se u saopštenju.

Kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda, rudari su, jedan za drugim, naprasno propali kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije su, potom, započeli sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili rudare koji su bili u bunkeru. Uspeli su da ih izvuku iz bunkera nakon 15 do 20 minuta.

Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je, tokom posete rudniku, rekla da je reč o iskusnim i odgovornim radnicima.

“To su radnici sa preko 40 i preko 25 godina iskustva, jako iskusni, jako poštovani, jako privrženi svom poslu. Poznati kao vredni, odgovorni, marljivi radnici. Naravno, porodice su skrhane bolom. Iza jednog rudara je ostalo dvoje male dece“, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Istraga se nastavlja.

(Pančevac/RTS)

TRAGEDIJA U RUDNIKU LUBNICA KOD ZAJEČARA Dva radnika poginula a jedan povređen na separaciji prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem!

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ NA MESTU NESREĆE: Tragedija u rudniku kod Zaječara FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.