INICIJATIVA VAJFERT 301: Za početak hitno sanirati krov i prozore u nekadašnjem proizvodnom delu stare Vajfertove pivare

11:00

26.05.2024

Podeli vest:

Pančevac

Više udruženja i građana iz Pančeva predalo je Gradskoj upravi grada Pančeva i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Inicijativu za očuvanje i obnovu kompleksa stare Vajfertove pivare.

Okupljeni oko grupe Vajfert 301, građani Pančeva su pokrenuli akciju podrške inicijativi za preduzimanje konkretnih mere za očuvanje i obnovu najstarijeg industrijskog objekta za proizvodnju piva u Srbiji, koji je  proslavio svoj 302. rođendan.

Sa ciljem da se prikupe 302 simbolična potpisa, u kratkom vremenskom roku inicijativu je potpisalo skoro 400 Pančevaca i Pančevki, od toga 13 udruženja i pet neformalnih grupa. Građani traže od nadležnih institucija da hitno preduzmu konkretne aktivnosti za obnovu kompleksa pivare koji je u jako lošem stanju iako ima status „nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja“, kako bi oživeo i bio sačuvan za sledeće generacije.

Kako je navedeno u saopštenju, najurgentnija aktivnost koja se zahteva ovom inicijativom jeste sanacija krova i prozora u nekadašnjem proizvodnom delu stare Vajfertove pivare, zatim kreiranje strateškog plana za obnovu i reaktivaciju, kao i preduzimanje konkretnih mera za prikupljanje sredstava za sanaciju i obnovu Vajfertove pivare. Ovoj inicijativi prethodilo je okupljanje građana oko ideje obeležavanja 300 godina od pokretanja proizvodnje piva u Pančevu. Organizovano je nekoliko kulturnih događaja u okviru kompleksa Pivare u prethodnom periodu, koji su uključivali čišćenje dvorišta i unutrašnjosti Pivare, vođene ture, radionice za decu, tribine i muzičke događaje.

– Na ovaj način Inicijativa Vajfert 301 prepoznala je interesovanje šire javnosti za ovaj značajan objekat. Za građane Pančeva on predstavlja sećanje na prethodna vremena i ogromnu potrebu da je zajedno sačuvamo, obnovimo i oživimo. Kroz anketu na koju je odgovorilo više od 200 Pančevaca i Pančevki, uočena je želja da kompleks postane multifunkcionalni centar javne namene, pre svega iz oblasti kulture i pivarstva. Takođe, Pančevci su iskazali mišljenje da pored nadležnih institucija, civilni sektor mora da bude uključen u obnovu i upravljanje objektom. To su mnogi od razloga zbog kojih je ova inicijativa predata nadležnima, u nadi da ćemo pokrenuti transparentan proces obnove koji uključuje sve građane i da ćemo se jednog dana ponositi rezultatom rekonstrukcije ovog značajnog kompleksa i uživati u jednom novom gradskom prostoru, izjavila je ispred inicijative Vajfert 301 arhitektkinja Dušana Nikolić.

(Pančevac/013info)

Javni poziv za građane u junu: Evo kako lakše da dođete do subvencija za energetski efikasniji dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.